Algoritmik İşlemlere Meraklı Olanlar ve Yeni Başlayacaklar İçin 5 Kitap Önerisi
Dünyadaki teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşmenin her geçen sene daha hızlı artması, sermaye piyasalarını da büyük ölçüde etkiledi. Nasıl ki evimizin temizlik ihtiyacını gidermek için robot süpürge kullanıyorsak, sermaye piyasalarında da kazanç elde edebilmek için kendimizce hazırladığımız veya daha önceden belirli metotlara göre hazırlanmış algoritmalar sayesinde, bizim yerimize otomatik alım satım yapan borsa robotlarına olan ilgi ve kullanım son yıllarda git gide arttı. İnsan, her zaman rasyonel şekilde hareket etmeyen ve birçok konuda duygularına kapılarak yanlış kararlar verebilen bir canlı. Yanlış kararların alınması ve belli bir disipline bağlı olmayışımız ise, sermaye piyasalarında bize kayıp olarak geri dönebilir. Hiç kimse binbir türlü zorlukla kazandığı parasını yanlış kararları sonucunda kaybetmek istemez. İşte bu noktada, en faydalı yöntemlerden birisi de algoritmik işlemlere yönelmek olacaktır. Günümüzde gelinen son aşamada, borsalardaki işlemlerin %70’inin makine ve robotlar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Buradaki temel noktalardan birisi, dediğimiz gibi insanın duygularına kapılarak yanlış işlemler açarak kayıplara sebebiyet vermesi ve robotlar kadar hızlı alım satım yapma yeteneğinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer sizin de algoritmik işlemleri öğrenmeye merakınız varsa veya halihazırda kendi yarattığınız algoritmalarınızla belli bir aşamaya geldiyseniz işinize yarayabileceğinizi düşündüğümüz kitapları sizin için listeledik. Yine aynı konuda ele aldığımız, Algoritmik İşlemlere Meraklı Olanlar ve Yeni Başlayacaklar İçin Film ve Belgesel Önerileri içeriğimize de göz atabilirsiniz.
1. Hızlı Çocuklar
Kitabın yazarı Michael Lewis, genç yaşından itibaren sermaye piyasalarının içinde bulunmuş ve bu alanda birçok kitap yazmış birisi. Şu anda Vanity Fair dergisinde editörlük yapan yazar, bu kitabında algoritmaların günümüzde hangi boyutlara ulaşıp borsalara ne denli etkilerde bulunduğunu, piyasa çöküşlerinde ve borsadaki hacimlerin oluşmasında algoritmaların nasıl hareket ettiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca milyar dolar değerindeki bu algoritmik kodların çalınmasını ve dava süreçlerini okuyucuya roman tadında aktarıyor.
2. Jim Simons Piyasaların Şifresini Çözen Adam
Jim Simons, algoritmik işlemler konusunda akla gelen en ünlü isimlerden birisi. Matematikçi olarak kariyerine başlayan Simons, ilerleyen zamanlarda matematik bilgisini ve yeteneğini kullanarak sermaye piyasalarında işlem yapmaya başlamış, ‘Renaissance Technologies’ adında algoritmik işlemler yaparak yatırımcılara kazanç sağlayan bir firma kurmuş ve çok büyük kazançlara imza atmıştır. Jim Simons’ın hayat hikayesini ele alan biyografi türünde olan bu kitap, algoritmik işlemler yapanların ve borsa yatırımcılarının yolculuklarına ışık tutup, motive edici niteliğe sahip.
3. Algoritmaların İzinde Borsa
Geçtiğimiz aylarda basımı yapılan kitap, sıfırdan algoritma oluşturmak, algoritmaların başarıya ulaşması için izlenebilecek yolları ve farklı yöntemleri anlatıyor. Algoritmik işlemlere yeni başlayacak ve bilgi birikimi az olan kişiler için rehber niteliğinde.
4. Yusuf Emre Direkci – Portföy Yönetiminde Finansal Teknolojiler
Yazımızın başında da değindiğimiz gibi, teknolojide yaşanan son gelişmelerin sermaye piyasalarına ve finansa olan etkileri önemli ölçüde artmıştır. Gelişen ve ilerleyen bu teknolojilerin finansal alanlarda, ne şekilde kullanıldığı konusunda çok önemli bilgiler ve örnekler veriyor.
5. Hayatımızdaki Algoritmalar
Finansal konular bir yana, aslında farkında olmadığımız algoritmaların nasıl çalıştıklarını ve mantıklarını gündelik hayatımızla örneklendirerek zihnimizde yer edinmesini sağlayan yazar, yeni başlayacakların algoritmalara karşı zihin seti oluşturabilmesi açısından öneme sahip. Algoritmalar hakkında fikir yürütmek ve temel kurmak açısından okunması faydalı olacak bir kitap.