Kitaplık

Yatırım Fonları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İçin 4 Kitap Önerisi

Yatırım fonları, aynı hisse senetleri, tahviller, emtialar (altın, gümüş, petrol vb.) ve döviz gibi finansal enstrümandır. Temel işleyişi, birçok bireysel yatırımcının parasını toplayarak bir fon oluşturması ve bu fonu da çeşitli finansal varlıklara (hisse senetleri, eurobondlar vb.) dağıtan yatırım araçlarıdır. Son dönemde ülkemizde de oldukça popülerleşen yatırım fonları, avantajları olduğu gibi birtakım dezavantajlara da sahiptir. İyi yönetilen yatırım fonları ile yatırım yapmış olduğunuz ülkenin borsa endeksinin getirisini geçebilirken, bazı fonların valör süresinin (satım işlemi yapıldığında paranın hesaba geçiş süresi) 3-4 gün gibi uzun sürelere sahip olmasından ötürü olumsuz etkilenebilirsiniz.

Yatırım yapmadan önce bu avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurmalı, aynı zamanda kendi risk algınıza, içerisinde bulunduğunuz veya gelecekte değişebilecek ekonomik koşullara göre karar vermelisiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gerekilen bir diğer husus ise, yatırım fonlarının oldukça çeşitli ve konjonktüre göre getirilerinin değişebileceğidir. Örneğin, döviz kurlarının herhangi bir yükseliş yaşamadığı bir dönemde döviz fonları da iyi getiriler sağlamakta zorluk yaşayabilirken, aynı dönemde borsanın yükselişinden kaynaklanan hisse senedi fonları daha iyi getiriler sağlayabilir.

Halihazırda fon yatırımınız olabilir veya fon yatırımı yapmaya yeni başlayacak olabilirsiniz. Finansal okur yazarlık seviyenizi yükselterek, fon yatırımı konusunda daha doğru kararlar verebilirsiniz. Bu listemizde yatırım fonları hakkında bilgi seviyenizi artıracak 4 kitap önerisinde bulunacağız. Ayrıca, benzer konularda sitemizde paylaştığımız kitap öneri ve incelemeleri için sitemizin kitaplık bölümüne göz atabilirsiniz.

1. Serkan Ünal – Yatırım Fonları

Özellikle sosyal medyada, borsa, yatırım ve finans konularına ilişkin yapmış olduğu araştırmaları paylaşması yönünden yatırımcılar için önemli bilgiler aktaran Serkan Ünal, bu kitabında yatırım fonlarını ele alıyor. Yatırım fonlarının çeşitlerinden, performansına etki eden unsurlara, fonların geçmiş getirilerine kadar birçok konuyu ele alıyor. Benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için, Serkan Ünal’ın kendi YouTube kanalını ve X hesabını takip edebilirsiniz.

2. Joe Wiggins – Akıllı Fon Yatırımcısı

Portföy yöneticisi ve davranışsal finans alanında uzman olan Joe Wiggins’in ”Intelligent Fund Investor” isimli kitabı Türkçe’ye çevrilerek yakın zamanda Scala Yayıncılık tarafından yayınlandı. Wiggins bu eserinde, fon yatırımı yapılırken, yatırımcılar adına takip edilmesi gerekilen faydalı yolları ve dikkat edilmesi gerekilen noktaları gösteriyor.

3. Yusuf Emre Direkci – Serbest Yatırım Fonları ve Uyguladıkları Stratejiler

Serbest Yatırım Fonları, mevzuat gereği diğer yatırım fonlarına kıyasla genellikle daha az yasal düzenlemeye ve denetime tabidir. Daha az yasal düzenleme olması, bu fonların yönetiminde daha esnek davranabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu sayede, potansiyel olarak diğer fonlara göre daha fazla getiri elde etme şansları olduğu gibi aynı zamanda risk seviyesi de yükselmektedir. Yusuf Emre Direkci, bu eserinde Serbest Yatırım Fonlarını diğer fonlardan ayıran özelliklerine, getiri elde etmek için uygulamış olduğu farklı stratejilere yer veriyor.

4. Fatih İlker Yiğit – BES 101 – BES Sistemi ve Emeklilik Yatırım Fonları

Hayatının ilerleyen dönemlerinde daha rahat bir yaşam sürdürmeyi hedefleyen bireylerin sıkça tercih ettiği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), işleyişi ve sistemin içerisinde yer alan fonlar bakımından birçok avantaja sahiptir. Bu kitapta, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin temel konularını okuyucuya oldukça anlaşılır bir biçimde aktarması, aktif fon takibi ve değişikliği gibi önemli konulara yer vermesi açısından sisteme yeni girecekler veya sistemde yer alanlar adına okunması gereken eserlerden.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu