Kitaplık

Teknik Analiz Öğrenmek İçin 15 Kitap Önerisi

Teknik Analiz, finansal piyasalarda oluşan grafikleri analiz etmek ve gelecekte oluşabilecek fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılan bir analiz yöntemidir. Geçmişte oluşan fiyat hareketlerini baz alan ve çeşitli verileri kullanarak (işlem hacmi, hareketli ortalama, indikatör vb.), yatırımcıların alım-satım kararlarını vermesi konusunda yardımcı olmayı hedefler. Hisse senetleri, kripto paralar ve döviz kurları gibi gibi birçok finansal araçta kullanılabilir.

Bu analiz yöntemi, yukarıda bahsetmiş olduğumuz üzere, geçmiş verilere dayanarak yapıldığı için, gelecekte oluşacak fiyat hareketlerini %100 oranında doğru tahmin etmek mümkün değildir. Bu yüzden, teknik analiz kesin başarı garantisi vermez. Haber akışları, siyasi ve politik olaylar, ekonomik ve finansal kararlar (örneğin, Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu faiz oranı), piyasa koşullarını değiştirebileceği için teknik analizin öngörülerini etkileyebilir.

Teknik analizde başarı oranını yükseltmenin birkaç etkili yolu vardır. Bunlardan ilki, değişen piyasa koşullarına karşı sürekli yeni analizler yapmak ve bu sayede yeni bakış açıları kazanmak, yatırımcıların bu değişimlere adapte olma yeteneği kazanmasına yardımcı olur. Bir diğeri ise, teknik analiz konusunda bilgi birikimini artırmaktır. Teknik analiz araçlarını ve farklı stratejileri öğrenmek, başarı ihtimalinizi yükseltebilir. Bu listemizde, teknik analiz konusunda bilgi seviyenizi artıracak 15 kitap önerisinde bulunacağız. Ayrıca, benzer konularda sitemizde paylaştığımız kitap öneri ve incelemeleri için sitemizin kitaplık bölümüne göz atabilirsiniz.

1. İbrahim Babadağı – 15 Örnekle Adım Adım Açıklamalı Teknik Analiz

Son senelerde yapmış olduğu başarılı analizlerle adından sıkça söz ettiren ve popülerliğini gittikçe artıran İbrahim Babadağı’nın teknik analiz üzerine kaleme aldığı kitabı geçtiğimiz aylarda yayımlandı. Oldukça basit ve herkesin anlayabileceği şekilde kaleme alınan kitap, teknik analize başlamayı düşünenler ve yeni başlayacak olanlar için oldukça ideal bir kaynak. Ayrıca, İbrahim Babadağı’nın güncel analizleri, borsa ve ekonomiye dair paylaştığı düşünceleri ve yapmış olduğu eğitimleri hakkında bilgi sahibi olmak için blogunu takip edebilirsiniz.

2. Yaşar Erdinç – Yatırımcı ve Teknik Analiz Sorgulanıyor

2019 yılında kaybettiğimiz Dr. Yaşar Erdinç, borsa ve yatırımcılık konusunda vermiş olduğu eğitimlerle binlerce kişiye ilham olmuştur. Yatırımcılara vermiş olduğu eğitimlerin yanı sıra çeşitli kitaplar da kaleme alan Yaşar Erdinç, bu kitabında teknik analiz ve yatırımcılık mantalitesi hakkında derinlemesine bilgiler veriyor. 587 sayfadan oluşan bu kitap, baskısı tükendiği için Yaşar Erdinç tarafından ücretsiz olarak kamuya sunulmuştur. Kitabın PDF dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

3. Ali Perşembe – Teknik Analiz mi Dedin? Hadi Canım Sen de! (4 Kitap)

Ülkemizde finans ve kitap konusunda akla ilk gelen isimlerden Ali Perşembe’nin kaleme aldığı ”Teknik analiz mi dedin? Hadi canım sen de!” isimli 4 ciltten oluşan kitabı, teknik analizi başlangıçtan ileri seviyeye kadar taşıyor. Teknik analiz konusunu daha detaylı ve anlaşılır bir biçimde ele alıyor. Disiplinli bir biçimde strateji geliştirerek teknik analiz öğrenmek isteyenlerin kitaplığında bulunması gereken kitaplardan.

4. Ali Mergen – Teknik Analiz Kitapları (6 Kitap)

Teknik analiz konusunda akla ilk gelen isimlerden Ahmet Mergen, televizyon kanallarında ve kendi sosyal medya hesaplarında oldukça uzun zamandır çeşitli analizler yapmaktadır. Sahip olduğu büyük tecrübe ve bilgi birikimini kitaplarında yatırımcılarla paylaşan Ahmet Mergen’in teknik analiz hakkında kaleme almış olduğu 6 kitabı vardır. Kitaplar, teknik analiz konusunda kendini geliştirmek isteyen kişiler için birbirinden önemli bilgiler içeriyor.

5. John J. Murphy – Görsel Yatırımcı – Borsada Teknik Analiz

Teknik Analist John J. Murphy tarafından 1996 yılında kaleme alınan kitap, Ali Perşembe tarafından çevrilerek Scala Yayıncılık’tan 2020 yılında yayınlanmıştır. Kitap ilk yayınlandığı seneye göre üzerinden uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen, teknik analize yeni başlayacaklar için faydalı bir kaynak olma görevini hâlâ sürdürüyor.

6. Teknik Analiz 101

Tunç Safa Altunsaray ve Hüseyin Çetin tarafından kaleme alınan ”Teknik Analiz 101”, 352 sayfadan oluşuyor. Grafikler üzerinde oluşan formasyonları ve mum çubuklarını oldukça detaylı bir şekilde ele alıyor. Teknik analiz yaparken grafiklere daha bilinçli bir şekilde bakabilmenizi ve buna göre strateji geliştirip pozisyon almanıza yardımcı olan bu kaynak, yeni başlayanlar için konuları sade ve net bir biçimde anlatıyor.

7. Bollinger Bantları

John Bollinger tarafından 1980’li yıllarda geliştirilen ”Bollinger Bantları”, teknik analiz için kullanılan bir araçtır. Grafiklerde alım ve satım yaparken en doğru noktaları belirlemek için kullanılmaktadır. John Bollinger, bu kitabında patentini alarak kendi soyadını verdiği Bollinger Bantları’nın kullanımını detaylı bir şekilde anlatıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu