Biyografi

Prof. Dr. Selva Demiralp Kimdir? | FED’in ilk Türk Kadın Ekonomisti

Selva Demiralp, üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Samsun’un Havza ilçesinde geçti. İlkokul 5. sınıfta İstanbul’a taşınmasının ardından, eğitimine İstanbul’da devam etti. Lise eğitiminin ardından, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nü kazandı.

İktisat bölümünü seçmesiyle alakalı olarak: “Ben esas olarak, ne ile ilgileniyorumdan ziyade, ben sadece kadınlarla özdeşleştirilen işlerden bir tanesini istemiyorum, erkeklerin de tercih ettiği, tüm toplumda saygınlık duyulan ve para kazandıracak bir iş istiyorum diye düşünmüştüm. Belki de İktisat bölümünü seçmemin cazibesi biraz da erkekler tarafından çok tercih edilen bir dal olmasından kaynaklanıyordu.“ şeklinde belirtiyor ve ekliyor: “İktisadı biraz tesadüf eseri seçtim aslında. Bunda bir faktör, dediğim gibi erkeklerin de yaptığı bir işi seçeceğim, kendi paramı kendim kazanacağım bir iş olsun diye İktisat bana cazip geldi. Biraz şans eseri girdim ama şanslıymışım. Bölüme girdikten sonra, İktisadı çok sevdim.

Selva Demiralp, daha önce, sitemizde biyografisine yer verdiğimiz Dr. Cevdet Akçay ile tanışması ve Cevdet Hoca’dan ders alması ile ilgili olarak şöyle diyor: “Dönüm noktası diyebileceğim, Cevdet Akçay hocam ile karşılaşmam oldu. Cevdet Hoca, ben ikinci sınıftayken Boğaziçi Üniversitesi’ne katılmıştı. O da yine mezun olup, New York Şehir Üniversitesi’nden (City University of New York) gelmişti. Bize İstatistik dersi vermişti. Aslında, İstatistik öğrencilerin çok da sevmediği, sıkıcı bir ders olabilir ama Cevdet Hoca hepimizi öyle bir büyülemişti ki yani o dersi alan belki 10-15 öğrenci, biz hepimiz İktisat’ta kariyer yapmak istiyoruz şeklinde kararlar vermiştik. Ben sonradan, Cevdet Hoca’dan lisansüstü eğitimimde Makroekonomi dersini de almıştım.

Selva Demiralp, 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, yüksek lisans eğitimi için Kaliforniya Üniversitesi’ne (University of California at Davis) gitti. 1998 yılında yüksek lisans derecesini elde etmesinin ardından yine aynı üniversitede doktora eğitimine başlayan Selva Demiralp, 2000 yılında doktora unvanını kazandı.

Parasal aktarım mekanizması, merkez bankacılığı, para politikası gibi konulara ilgi duyduğunu belirten Prof. Dr. Selva Demiralp, doktora derecesini elde etmesinin ardından Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) kabul aldı ve Federal Rezerv Sistemi Guvernörler Kurulu’nda (Board of Governors of the Federal Reserve System) ilk Türk kadın ekonomist olarak çalışmaya başladı. 2005 yılına kadar burada görevine devam eden Prof. Dr. Selva Demiralp, özellikle finans sektöründeki güncel ekonomik gelişmeleri ve Rezerv yönetimini ilgilendiren konular da dahil olmak üzere rezerv piyasasının işleyişini analiz etti.

FED’de 5 yıl boyunca görev alması hakkında: “FED’e, Board of Governors’a (Guvernörler Kurulu) giren ilk Türk’tüm. Benden sonra başka Türkler de gelmeye başladı. Orası benim için çok eğitici oldu. Hem araştırmalarım ile birebir ölçüştüğü için hem de bir şeyi nasıl mükemmel yapabilirsiniz, onu öğreniyorsunuz. Yani, bir rapor çıkacağı zaman gece nöbetlerine kalmamız ya da kurul üyelerine bilgilendirme vereceğiniz zaman, arkasında yatan hummalı çalışma olduğunu bizzat yaşamak çok güzel.

FED’deki görevinden ayrılan Prof. Dr. Selva Demiralp, 2005 yılında Türkiye’ye geri döndü ve Koç Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. FED’de 5 sene görev almasının ardından, Türkiye’yi çok özlediğini belirten Selva Demiralp: “Ülkem için bir şeyler yapma zamanının geldiğini düşünmüştüm ve o duygularla Türkiye’de birkaç okula başvurdum. Ailemi çok özlemiştim ve İstanbul’a gideceğim artık ben dedim ve Koç Üniversitesi’nden teklif alınca hemen kabul etmiştim.

2008 yılında doçent unvanını elde etti. Aynı yıl, TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü almaya hak kazandı. 2010-2012 yılları arasında Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank (ECB)) için danışmanlık görevini yürüttü. 2013 yılında Milliyet Gazetesi’nde köşe yazıları yazmaya başladı. Selva Demiralp, köşe yazarlığı görevini üstlenmesi hakkında şöyle diyor: “Milliyet gazetesinde köşe yazısı yazmam için teklif geldi. Hiç düşünmeden kabul ettim. İlginç geldi. Yıllarca bir Merkez Bankası’nın fildişi kuleleri arkasında olmak ya da akademinin o steril ortamında olduktan sonra halkın gözüyle İktisadı görebilmek, onların diliyle kendi araştırmalarımızı anlatabilmek fikri hoşuma gitti. 6 yıl boyunca hiç ara vermeden, her hafta Milliyet gazetesinde yazı yazdım.

Selva Demiralp, üniversitede ders aldığı hocası Prof. Dr. Cevdet Akçay’a ithafen Milliyet gazetesinde “İki saat fazla çalış üstün yetenekliyle yarış“ isminde bir yazı kaleme almıştır.

2013-2019 yılları arasında Türkiye’nin önde gelen gazetelerinden Milliyet için haftalık yazılar yazan Prof. Dr. Selva Demiralp, halen BBC News Türkçe Haber’de yazmaktadır. Selva Demiralp, geçtiğimiz on yıl boyunca aralarında ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Merkez Bankası’nın da bulunduğu birçok merkez bankası ile yoğun bir etkileşim içinde olmuştur. 2015-2016 yılları arasında Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank (ECB)) için danışman olarak görevini yürüttü.

Selva Demiralp, para politikası üzerine yaptığı araştırmalar için Avrupa Komisyonu’nun Uluslararası Bursu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) çok sayıda burs da dahil olmak üzere çeşitli burslar almıştır. Demiralp’in araştırmaları The Journal of Money, Credit, and Banking ve The Journal of Economic Dynamics and Control gibi önde gelen ekonomi dergilerinde yayımlanmıştır. Türkiye ekonomisi hakkındaki görüşleri The Wall Street Journal, The New York Times, The Financial Times, Reuters ve Associated Press’te yer almaktadır.

2016 yılından itibaren halen, Koç Üniversitesi’nde Ekonomi Profesörü ve Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu Direktörü olarak görevini yürüten Prof. Dr. Selva Demiralp, aynı zamanda, Ethos Economics Consulting şirketinin kurucu ortağıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu