Biyografi

Prof. Dr. Bilge Yılmaz Kimdir?

Bilge Yılmaz 13 Eylül 1968 tarihinde Balıkesir’de doğdu. Memur bir aileden gelen Bilge Yılmaz’ın babası matematik öğretmeni, annesi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde Müdür olarak görev yapmaktaydı. Anne ve babasının tâyini çıkması sonucunda Yılmaz ailesi Ankara’ya taşındı. İlköğrenimine Ankara’da Ergenekon İlkokulu’nda başladı. Ailesinin tâyini çıkması üzerine bu sefer İstanbul’a taşındı ve ilköğrenimini İstanbul’da tamamladı.

İlkokul 5. sınıfta, Anadolu Lisesi sınavlarına girerek Kadıköy Anadolu Lisesi’ni kazandı. Daha sonrasında, Nişantaşı Anadolu Lisesi’ne geçti ve liseyi burada bitirdi. Üniversite sınavında başarılı bir sonuç elde eden Bilge Yılmaz, lise mezuniyetinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimine devam ederken fizik alanında çift ana dal yaptı. Her iki daldaki eğitimini Temmuz 1991’de tamamladı.

Lisans derecesinin ardından eğitimine devam etmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. İktisat alanında yüksek lisansını Princeton Üniversitesi’nde, Mayıs 1994’te tamamladı. Yüksek lisans derecesinin ardından, doktora derecesine de aynı okulda devam eden Yılmaz, doktorasını Nisan 2000’de tamamladı. Bilinçli bir üniversite tercihi yapamadığını belirten Yılmaz, mühendislikten iktisat alanına geçişi hakkında: ”Mühendisliği ve fiziği sevmediğime karar verdim ama ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Dördüncü sınıfa geldiğimde, mühendislik öğrencisi olarak iki tane sosyal bilim dersi almamız gerekiyordu; derece almak için bu dersleri alma zorunluluğumuz vardı. Ekonomi Bölümü’nde ekonomi hocası Murat Sertel vardı. Onun Matematiksel İktisat I ve Matematiksel İktisat II derslerine kaydoldum. Bir iki hafta geçtikten sonra hoca beni çağırdı ve “Benim master (yüksek lisans) seviyesinde Mikroekonomi dersim var, sen onu da al” dedi. Onu almam biraz zor oldu, çünkü zaten hem fizik hem elektrikten mezun olmaya çalışıyorum, çok ders alıyordum. Murat Bey ısrar edince, bölüm başkanı kabul etmek zorunda kaldı, böylece yüksek lisans dersine de yazıldım. Benim ekonomiye geçişim Murat Hoca sayesinde oldu.” Bu yönden Bilge Yılmaz’ın üniversiteye geçiş hikâyesi, geçtiğimiz günlerde biyografisine sitemizde yer verdiğimiz Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın hikâyesine oldukça benzemektedir.

1998 yılında Doktora eğitimine devam ettiği esnada, Pennsylvania Üniversitesi’ne bağlı Wharton Okulu’nda (The Wharton School) Finans Öğretim Görevlisi olarak akademik kariyerine başladı. Doktora derecesini almasının ardından 2000 yılının Temmuz ayında yine Wharton Okulu’nda Finans Yardımcı Doçenti olarak görevine devam etti. 2008-2009 yılları arasında Finans Doçenti olarak Stanford Üniversitesi’ndeki bir yıllık görevi haricinde akademik kariyerini Wharton Okulu’nda sürdürdü. 2009-2013 yılları arasında Finans Doçenti olarak Warton Okulu’nda görevine devam etti ve 2013 yılında profesör unvanını aldı. Wharton Okulu’nda, Kurumsal Finans, Özel Sermaye, Şirket Finansmanı, Kurumsal Yeniden Yapılanma ve İflas, Avrupa’da Finans, Orta Doğu’da Finans, Satın Alma ve Satın Alma Finansmanı, Finansal Kurumlar, Hedge Fonları gibi finans üzerine çeşitli dersler verdi.

İktisat alanında doktora derecesini almasının ardından finans alanıyla ilgilenmesini Prof. Dr. Bilge Yılmaz, şöyle anlatıyor ”Dördüncü sınıfa geldiğim zaman, şimdi kim olduğunu hatırlayamıyorum, birisi, “Bilge, senin yaptığın çalışmaların finans uygulamaları var, biliyor musun?” dedi. “Bilmiyorum” dedim. O şekilde, finansı olan uygulamalara bakayım derken, önüme bir makale geldi, baktım, benim yaptığım şeylere çok benziyor ama yanlış yapılmış. “Hemen buna ilgi göstereyim” dedim. Meğer o makale de çok önemli bir makaleymiş, sonradan öğrendim. O zaman sene 1996-97, makale de 1980’lerde yazılmış. Oradan çalışma yapmaya başladım ve bir anda kendimi finans bölümlerinin ilgi odağında buldum. Teklifler gelmeye başladı. Wharton School’da Finans bölümünde çalışmaya başladım. İlk hocalığım orada 1997-98 yılında oldu. O şekilde bir finans akademisyeni oldum. Önce yardımcı doçent, sonra finansal iktisat profesörü oldum.”

Prof. Dr. Bilge Yılmaz, akademik kariyerinin yanı sıra özel sektörün de içerisinde yer almış, çeşitli şirketlerde çalışmıştır. İki seneye yakın bir süre fon yöneticiliği yapmış, çeşitli algoritmalar geliştirerek, dünya çapındaki farklı ülkelerdeki hisse senetlerini alıp satmıştır. Amerikan Merkez Bankası’na (FED) danışmanlık vermiştir. Daha sonrasında, kendi danışmanlık şirketini kurmuştur. Finans üzerine çeşitli konularda danışmanlık hizmeti vermektedir. Prof. Dr. Bilge Yılmaz, kurmuş olduğu şirketi akademik kariyeri ile birlikte götürmektedir.

2015-2019 yılları arasında Wharton Alternatif Yatırım Girişimi‘nde Akademik Direktör olarak görev aldı. Alternatif Yatırımlar Girişimi özel sermaye, hedge fonları, risk sermayesi ve varlık yönetimine odaklanmaktadır. Girişim, Wharton School’un müfredatına entegre edilen ve kamuya açık forumlarda sunulan alternatif yatırımlarda öncü araştırmaların geliştirilmesi için küresel bir merkezdir. 2019’da Wharton School Harris Ailesi Alternatif Yatırımlar Programı’nı kurmuştur. Harris Ailesi Alternatif Yatırımlar Programı, Wharton Alternatif Yatırım Girişimi‘nde olduğu gibi özel sermaye, hedge fonlar, risk sermayesi ve yatırım yönetimine odaklanmaktadır.

Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın araştırmaları kurumsal finans, alternatif yatırımlar ve politik ekonomi üzerine odaklanmaktadır. Son dönemde kurumsal yönetim, kredi derecelendirme kuruluşları, hedge fonlar, özel sermaye, menkul kıymet tasarımı, açığa satış kısıtlamaları, şirket iflasları ve bankaların iç risk modelleri üzerine yazılar yazmıştır. Daha önceki makaleleri, alanında ilk üç sırada yer alan dergiler de dahil olmak üzere Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi önde gelen akademik dergilerde yayınlanmıştır. Prof. Dr. Bilge Yılmaz, halen çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyesidir. Evli ve iki çocuk sahibidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu