Finans

Her Borç Kötü Müdür? İyi Borç, Kötü Borç Nedir?

Borçlanmak dediğimizde, aklımızda genelde iyi bir durum canlanmaz. İçinden çıkılması zor bir finansal durum, ödenmesi güçleşen kredi kartı ekstreleri, eve haciz gelmesi gibi zihnimizde kötü durumlar canlanır. Borç ve borçluluğa karşı bakış açımız, genelde kötü ve insanları esir almış olduğu yönündedir. Bu şekilde düşünmemiz, borçlanmayı uygulamış olduğumuz yanlış şeklinden ve finansal bilgimizin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Fakat, her borç kötü değildir.

Öncelikle, iyi borç ve kötü borç ayrımını yaparak başlayalım. Kötü borç, yaptığınız gereksiz harcamalar sonucunda ödeme zorluğu yaratan borç türüdür. Gerçekten ihtiyacınızın olmadığı veya ödeyebilme kapasitenizin çok üzerinde bir şeyi borçlanarak elde etmek, kötü bir borçlanma şeklidir.

  • Lüks bir markadan giyim alışverişi yapmak,
  • Son modeli çıktığı için ihtiyaç olmadığı halde telefon değiştirmek,
  • Bütçe yetersizliğine rağmen kredi çekerek tatile gitmek,

kötü borçlara örnek olarak gösterilebilir.

İyi borç ise gerçek ihtiyaçlarınızdan doğan ve geleceğiniz açısından önem arz eden durumlar için borçlanmaktır.

  • Barınma ihtiyacınızı gidermek için uygun faiz oranlarından borçlanarak bir ev sahibi olmak,
  • Eğitim almak için yurtdışına gitmek istiyorsunuz fakat yeterli sermayeniz yok, borçlanarak geleceğinize yatırım yapmak,
  • Sağlıklı bir bedene sahip olmak, en büyük zenginliğimizdir. Sağlığınız için sigorta yaptırmak ve bunun için borçlanmak,
  • Mesleğinizi icra etmek için borçlanarak, iş kurmak ve işinizi büyütmek,

iyi bir şekilde borçlanmaya örnek olarak gösterilebilir.

Finansal açıdan rahat bir yaşam sürmek istiyorsak, borçluluk dengemize ve borçlanma şeklimize çok dikkat etmemiz gerekir. Şayet, bir borçlanma durumu içerisinde yer alma ihtimalimiz varsa, yukarıda yazmış olduğumuz hususlar dahilinde kötü borçların olabildiğince az, iyi borçların olabildiğince fazla olması geleceğimiz açısından faydamıza olacaktır. Borçluluk durumumuzu gözden geçirelim, gerçekten bize bir katkısı dokunuyor mu, yoksa bizi finansal açıdan kısıtlıyor mu? Bu sorunun cevabını objektif bir şekilde verdikten sonra, borçlanma alışkanlıklarımıza çekidüzen vermeye çalışalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu