Ekonomi ve Finansla İlgilenenlerin Gezmesi Gereken Banka Müzeleri
Ekonomi ve finans gibi sosyal bilim alanlarında kendini geliştirmek, bilgi ve kültürel birikimini arttırmak isteyen kişiler genel itibariyle lisans eğitimlerini tamamlar ve bu sırada kurslara katılır, çeşitli kitaplar okur, piyasaları takip eder ve işgücü piyasasının içerisinde bulunur. Bunların yanı sıra pek de popüler olmayan bir yol daha vardır: müze ziyaret etmek. Özellikle, ekonomi ve finans gibi sosyal bilim alanlarında bilgi ve kültürel birikimimizi arttırmak istiyorsak en etkili yollardan birisi, müze ziyaret etmektir. Müzeler, geçmişi geleceğe yansıtabilmek ve kültürel benliğimizi koruyabilmek açısından her toplum için çok önemli bir yere sahiptir. Bu yazımız, özellikle ekonomi ve finans ile iç içe olup gezmek için müze önerisi arıyorsanız tam sizin için.
1. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
İş Bankası, Atatürk’ün yardımları ve yönlendirmeleriyle 1924 yılında kurulmuştur. 1929 yılında inşa edilen bina, İş Bankası’nın uzun yıllar boyunca üçüncü genel müdürlüğü olarak kullanılmıştır. 1976 yılında, genel müdürlüğün Kavaklıdere’ye taşınması sonucunda, Ankara Merkez Şubesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Banka yönetimi tarafından müzeye çevrilme kararı alınan tarihi bina, yapılan düzenlemelerin ardından 2 Mayıs 2019 tarihinde ’’İktisadi Bağımsızlık Müzesi’’ adını alarak hizmet vermeye başladı. Müzeyi ziyaret ettiğinizde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığa ulaşması yolunda atılan adımları, yaşanan ekonomik olayları ve Cumhuriyet’in kuruluşundan bugünlere ulaşmasında önemli görevlere imza atmış İş Bankası’nın üstlendiği misyonlara, seneler içinde yaşadığı değişimlere ve gelişimlere tanıklık etmiş olacaksınız.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Müzeye girişler ücretsizdir. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 10.00–18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres: Çam Sok. No:3 Ulus – Altındağ / Ankara
2. Türkiye İş Bankası Müzesi
1892 yılında ‘’İstanbul Postanesi’’ olarak hizmet hayatına başlayan bina, 1927 yılında İş Bankası’na geçmiş olup 2004 yılına kadar bankanın şubesi olarak hizmet vermiştir. 2005 yılında binanın müzeye çevrilmesi için gerekli çalışmalar başlamış olup, 14 Kasım 2007 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, Banka’nın kuruluşundan bugüne kadar gelinen süreçte kullanılan nesneleri ve belgeleri tarihi bir akış içerisinde görsel-işitsel şekilde ziyaretçilerine aktarmaktadır. Banka tarihinde farklı zamanlarda kullanılan daktilolar, hesap makineleri, muhasebe defterleri, çekler, hisse senetleri, banka içi mektuplaşmalar gibi tarihi değere sahip birçok nesne ve belge sergilenmektedir.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Müzeye girişler ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00–18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres: Hoybar Mah. Bankacılar Cad. No:2 Bahçekapı – Eminönü / İstanbul
3. Ziraat Bankası Müzesi
Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi unvanına sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, Banka’nın Genel Müdürlük Binası’nın zemin katında bulunan Şeref Salonu’nda 1981 yılında ziyarete açılmıştır. 2017 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmış, zemin katta bulunan müzeye bodrum katı da dahil edilmiş olup, 2019 yılında tekrardan ziyaretçilerin kullanımına uygun hale getirilmiştir. Restorasyon çalışmaları sadece fiziki olarak yapılmamış olup, müze dijitalleştirilerek internet üzerinden sanal tur aracılığıyla da ziyaret edilebilir hale gelmiştir. Çiftçilerin desteklenmesi ve tarımın gelişmesi amacıyla kurulmuş olan Banka’nın tarihine, elde ettiği başarılara ve ekonomiye olan katkılarına bu müze aracılığıyla ulaşabiliyor olacaksınız.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Müzeye girişler ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres: Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No: 8 Ulus – Altındağ / Ankara
İnternet üzerinden sanal müzeyi ziyaret etmek için;
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Sayfalar/ziraatbankasimuzesi-sanaltur.aspx
4. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Hazine Müzesi
1926 yılında inşa edilen bu bina, Maliye Bakanlığı (o zamanki ismiyle Maliye Vekâleti) olarak Cumhuriyet döneminin ilk bakanlık binası olma özelliğini taşımaktadır. Atatürk’ün direktifleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu kıymetli madenlerin ve evrakların korunması amacıyla hazine kasa dairesi yapılmıştır. 2013 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne tahsis edilen binanın restorasyonu 2017 yılında tamamlandı. Rektörlük Hizmet Binası olarak kullanılan binanın, hazine kasa dairesinin etrafındaki diğer oda ve bölmeler de restore edildi ve 14 Ekim 2021 tarihinde müze olarak ziyarete açıldı. Odaların bir kısmı projeksiyon teknolojisiyle, müze ve hazine tarihi hakkında animasyonlarla bilgi verirken, diğer kısımlarında kıymetli evraklar ve madenler sergilenmektedir.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Müzeye girişler ücretsizdir. Haftasonu ve Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 10.00-12.30 ve 13.30-16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Hükümet Meydanı No: 2 Ulus – Altındağ / Ankara
İnternet üzerinden sanal müzeyi ziyaret etmek için;
https://sanalmuze.asbu.edu.tr/
5. Osmanlı Bankası Müzesi
Piyasada kendine yer edinmeye çalışan ve özel bir banka olarak Britanyalı girişimciler tarafından 1856 yılında kurulan Osmanlı Bankası, İmparatorluğun artan borçlarına finansman kaynağı yaratmasına karşılık 1863 yılında para basma yetkisine sahip olmuştur. Elde ettiği bu yetki sonucu, Osmanlı İmparatorluğu’nun merkez bankası ve hazinedarı konumuna gelmiştir. 1930 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kurulması sonucunda 1933 yılında sahip olduğu yetkiler elinden alınmış ve özel bir ticari banka olarak hizmetine devam etmiştir. 2002 yılında kurulan Osmanlı Bankası Müzesi, İmparatorluğa uzun yıllar boyunca hizmette bulunan bir Banka müzesi olarak kalmamıştır. Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in erken dönemlerine dair ekonomik ve toplumsal düzene ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Adres: SALT Galata – Bankalar Caddesi No: 11, Karaköy – Beyoğlu / İstanbul
Müzeye girişler ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç 11:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
6. Yapı Kredi Müzesi
Yapı Kredi Müzesi 1992 yılında kuruldu. Müzenin sahip olduğu koleksiyonlar, numismatik ve etnografya olarak iki ayrı bölümde korunuyor ve ziyaretçilere sunuluyor. Koleksiyonun içerisinde çok sayıda sikke, madalya, nişan, metal eşya, nakış ve kumaş bulunuyor. Özellikle 55.000’den fazla parçadan oluşan sikke koleksiyonu bulunduğu numismatik bölümünde müzeyi dünya üzerindeki önemli müzeler arasında yer almasını sağlıyor. Paranın tarihini kronolojik bir bütünlükle ve zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerine aktarıyor. Etnografya bölümünde de aynı zenginliği korumayı başaran müze, bu bölümde binin üzerinde eseri ziyaretçilerine sunuyor.
Ziyaret etmek isteyenler için;
Müzeye girişler ücretsizdir. Haftaiçi 10.00–19.00, Cumartesi günleri 11.00–19.00, Pazar günleri 12.00–19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: İstiklal Caddesi No: 161 Beyoğlu / İstanbul
İnternet üzerinden sanal müzeyi ziyaret etmek için;
http://yapikredisanalmuze.com/
7. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Müzesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kurulan müzede, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait kağıt ve madeni paralar, tarihi değere sahip hisse senetleri ve tahviller sergilenmektedir. Güvenlik sebeplerinden ötürü kamunun ziyaretine kapalı olan müze, TCMB’nin sanal bir müze kurması üzerine internet üzerinden gezilebilir hale gelmiştir.
İnternet üzerinden sanal müzeyi ziyaret etmek için;