Dr. Mahfi Eğilmez Kimdir? | Önemli Eserleri Nelerdir?
Mahfi Eğilmez, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat ve Maliye bölümünden 1972 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi’nden ‘Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı’ başlıklı tezi ile doktora derecesini aldı.
Lisans eğitiminin ardından çalışma hayatına başlayan Mahfi Eğilmez, 1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Aynı kurumda, Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Mahfi Eğilmez, Maliye Bakanlığı’nda başladığı kamu görevinin ardından Hazine Müsteşarlığı’nda kamu görevini yürütmeye devam etti. Hazine Genel Sekreterliği Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri ve daha sonrasında Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri oldu. Bu görevleri esnasında, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulundu.
1997 yılının Temmuz ayında Hazine Müsteşarı olarak atandı fakat aynı yılın Aralık ayında kendi isteğiyle bu görevinden ayrıldı. Hazine Müsteşarlığı’nda görev yaptığı dönemde Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş. (TEMSAN) ve Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 1997 yılının Eylül ayında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine atandı fakat bu görevinden de kendi tercihiyle ayrıldı. Dünya Bankası’nda (World Bank) ve ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda (EBRD) Türkiye’yi temsilen Guvernör Vekilliği ve Guvernörlük görevlerinde bulundu.

Kamu hizmetinin ardından özel sektöre geçiş yaptı. Çeşitli kurum ve kuruluşlara danışmanlık vermiş, yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuş ve yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır. 2006 yılında tam zamanlı olarak yürüttüğü bütün görevlerinden ayrılmıştır. Yeni Yüzyıl gazetesinde köşe yazıları yazdı. 2011 yılının sonunda, uzun bir süre boyunca köşe yazılarını yayınladığı Radikal gazetesinden ayrıldı. CNBCe ve NTV gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumları yaptı. Yaklaşık 10 yıl boyunca ekonomik konularda yorumculuk yaptığı NTV televizyon kanalından 2018 yılında ayrıldı.
2000 ile 2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, 2011 ile 2017 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak İktisat ve Maliye dersleri verdi. Mahfi Eğilmez, hâlen Altınbaş Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmekte olup ders vermektedir. Yazılarını, kendi internet sitesinde ve aylık İktisat ve Toplum Dergisinde yayınlamaktadır. Yayımlanmış 25 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan Mahfi Eğilmez’in uzun yıllar boyunca özel sektörde ve kamuda çeşitli görevlerde bulunması, birçok kitabını kaleme alması konusunda ona oldukça fayda sağlamıştır.
Kitaplarının tamamı ekonomik konularla ilgili olmayan Mahfi Eğilmez, edebiyat ve Hitit tarihi ile yakından ilgilidir. Yalnızca ekonomi alanında eserler yazmakla kalmamış, farklı türde eserler kaleme almıştır. Kitaplarından 15 tanesi ekonomik konularla ilgilidir. İki tanesi Hitit tarihi ile ilgili öykülerden oluşmaktadır. İlk romanı, ”Anitta’nın Laneti” kitabını 2002 yılında yayınladı.

Anitta’nın Laneti, okurlar tarafından oldukça beğenildi. Yayınlandığı yıl haftalarca çok satanlar listelerinde birinci sırada yer aldı ve arka arkaya defalarca basıldı. Bu kitabın devamı niteliğinde yazmış olduğu ”Hattuşa’dan Kaçış” adlı eseri ise 2008 yılında yayınlandı. Hattuşa’dan Kaçış, yine Hititlerle ilgili öyküler içermektedir. Mahfi Eğilmez, Hititlerle ilgili öykü kitaplarının yanı sıra, Hitit Krallığının ekonomik yapısını inceleyerek, yaklaşık 3500 yıl öncesinin ekonomisini analiz ettiği ”Hitit Ekonomisi” isminde bir kitap ele almıştır. Hitit uygarlığının tanıtılmasına yaptığı katkılar neticesinde Çorum ve Hattuşa (Boğazkale) Belediyeleri tarafından ”Fahri Hemşehrilik” unvanı ile ödüllendirilmiştir ve Türk Eskiçağ Enstitüsü’ne muhabir üye olarak seçilmiştir.
Yazımızın yukarısında belirtmiş olduğumuz üzere, Mahfi Eğilmez’in uzun yıllar boyunca özel sektörde ve kamuda çeşitli görevlerde bulunması bu yönde kitaplar kaleme almasında oldukça etkili olmuştur. 1983 yılında yayınladığı ilk kitabı ”Katma Değer Vergisi (KDV)”, Maliye Müfettişi iken staj için gittiği Birleşik Krallıkta KDV sistemini incelemesi sonucunda yazmıştır.
Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri ve daha sonrasında Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri olduğu sırada Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Mahfi Eğilmez, bu esnada ”IMF, Dünya Bankası ve Türkiye” eserini yazmıştır.


Mahfi Eğilmez, Türkiye ve Dünya’da yaşanan ekonomik ve finansal krizlerle ilgili kitaplar yazmıştır. Türkiye’nin yaşamış olduğu 2001 kriziyle ilgili Dr. Ercan Kumcu ile birlikte ”Krizleri Nasıl Çıkardık?” isimli kitabı ele almıştır. 2008 yılında önce Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan daha sonrasında bütün dünyaya yayılan ve derinden hissedilen finans krizini analiz ettiği ”Küresel Finans Krizi” kitabını yazmıştır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde ders olarak verilen Ekonomi, İşletme ve Maliye dersleri için çeşitli kitaplar yazmıştır. Dr. Ercan Kumcu ile birlikte kaleme aldığı ”Ekonomi Politikası” kitabı, yıllarca üniversitelerin ekonomi, işletme, finans ve benzer nitelikli bölümlerinde ders kitabı olarak okutuldu. Ekonomi dersleri için ”Makroekonomi”, ”Mikroekonomi”, ”Ekonomide Analiz”, kamu maliyesine ilişkin konuları daha açık ve net bir şekilde ele aldığı ”Kamu Maliyesi” kitaplarını yazdı.

Maurice Leblanc, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie gibi polisiye-roman türünün klasik yazar ve romanlarını büyük bir beğeni ile okuduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez, bu türde de üçleme şeklinde roman yazmıştır. Üçlemenin ilk kitabı ”Inferis”, Eğilmez’in polisiye roman türünde yazdığı ilk kitabıdır. Mahfi Eğilmez bu romanında kamu ihalelerindeki yolsuzlukları araştıran bir maliye müfettişinin mücadelesini anlatıyor. Üçlemenin ikinci kitabı ”Sahte Sultan”, İtalyan bir ressamın kayıp olduğu düşünülen tablosunun tekrardan ortaya çıkmasını ve sonrasında yaşanan olayları konu ediyor.

Üçlemenin son kitabı olan ”Fon”, daha önce sitemizde yayınlamış olduğumuz Finansla İlgilenenler ve Finansçılar İçin 10 Roman Önerisi içeriğimizin ilk sırasında yer alıyor. Slalom Fonu, çeşitli sektörlerde yatırımları olan bir fondur. Kâr vaadiyle bu fona yatırım yapan insanlar, fonda işlerin iyiye gitmediğini öğrendiklerinde, fondan çıkmak ve paralarını geri istemeye başlamışlardır. Fonun bulaştığı katakulli işleri devlet memurları da araştırmaya başlamıştır.
Ülkemizde yakın zamanda yaşanan ve ünlü futbolcuların dolandırılması sonucunda gündem olan ”Seçil Erzan Fonu” olarak bilinen ‘yüksek kârlı fon vaadiyle dolandırıcılık’ olayı sonucunda milyonlarca dolar ortadan kayıp oldu. Benzer bir konuyu, daha bu dolandırıcılık olayı yaşanmadan aylar önce kitabında ele alan Mahfi Eğilmez’in Fon kitabı son yaşanan gelişmeler neticesinde oldukça popüler bir hâle geldi.
Önceki içeriklerimizde açıklamış olduğumuz Greedflasyon, Skimpflasyon ve Shrinkflasyon gibi konuları son dönemde gündeme getiren Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin güncel ekonomik durumuna dair sürekli olarak yaptığı yorumlar ve yazdığı yazılar sonucunda, geniş bir kitle tarafından takip edilmektedir.