Kitaplık

Bana İyi Bir Finansçı Bulun | Kitap Öneri ve İncelemesi #4

Salim Can Karaşıklı’nın kaleme almış olduğu “Bana İyi Bir Finansçı Bulun!: Şirketlerde İyi Finansal Yönetim Nasıl Yapılır?“ Remzi Kitabevi tarafından 2022 yılında yayımlandı. Kitabın yazarı Salim Can Karaşıklı, Bana İyi Bir Finansçı Bulun! kitabını yayımlamadan önce, 2021 yılında “Ona Ne Danışacağız ki?: Bir Şirket Danışmanı Ne Yapar“ isimli kitabını yine aynı kitabevinden yayımladı.

S. Can Karaşıklı, finans sektörünün içerisinde 20 yıldan daha uzun bir süredir yer almaktadır. 1989-2005 yılları arasında, sigorta, leasing ve yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren farklı şirketlerde görev yapmıştır. 2005 yılından sonraki süreçte, çeşitli şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuş ve danışman olarak çalışmaktadır. İş hayatının yanı sıra, akademik hayatın içerisinde yer almış, 2004-2018 yılları arasında Bilgi Üniversitesi MBA programında finans dersi vermiştir.

2021 yılında yayımlamış olduğu “Ona Ne Danışacağız ki?“ kitabı hakkında:
Bir Şirket Danışmanı Ne Yapar? “Profesyonel yöneticilik yaşantımın ardından danışman olarak çalışmaya başladığım ilk şirketlerden birinde karşılaştığım soruydu bu. Oysa boyutları ne olursa olsun, şirketlerin bir dış gözün bakış açısına ihtiyaçları var diye düşünüyorum. Elinizdeki kitapta bu dış gözün şirketlerde neler yapabileceğini, nasıl faydalı olacağını anlatmaya çalıştım. Danışmanlardan faydalanabilmek için onların ne yaptıklarını bilmek de önemli. “Ona Ne Danışacağız ki?” deki hemen hemen her konu iş hayatında bire bir yaşadığım, gördüğüm şeyler. Bu gerçek hayat deneyimlerinin teorik bilgilerle kesiştiği noktalardan yola çıkarak şirket yönetimiyle ilgili konularda da bazı yorumlar yapıp öneriler getirmeye gayret ettim.”
Aradan 1 sene geçmesinin ardından yayımlamış olduğu bir diğer kitabı “Bana İyi Bir Finansçı Bulun“ hakkında:
Şirketlerde İyi Finansal Yönetim Nasıl Yapılır? “İş hayatında sıkça duyduğum, kulak misafiri olduğum şeylerden biri ‘bana iyi bir finansçı bulun’ talebidir. Bu talebi karşılamak ve iyi bir finansal yönetim sistemi kurmak için öncelikle tanımlarını iyi yapmak gerekiyor. Bu kitabı, şirketlerin aradıkları finansçının nasıl biri olması ve onun kuracağı finansal yönetim sisteminin nasıl işlemesi gerektiğinden yola çıkarak yazmaya çalıştım. Yazdıklarımın önemli bir bölümü günlük hayatta danışmanlık yaptığım şirketlerde gözlemlediğim ve bire bir yaşadığım konulardan ve vakalardan oluştu. Bunların yanı sıra Bilgi Üniversitesi işletme yüksek lisans bölümünde verdiğim finansal yönetim dersinin notlarından yararlandım ve sonuçta ‘Bana İyi Bir Finansçı Bulun!’ ortaya çıktı. 

Bana İyi Bir Finansçı Bulun, 167 sayfadan ve 9 bölümden oluşuyor. Kitabın birinci bölümü “Finansçı Kimdir ve Ne İş Yapar?“ ile başlıyor. Bu bölümde, finansçının tanımı yapılıyor, görevleri ele alınıyor ve “iyi“ bir finansçı nasıl olunur sorusuna cevaplar veriliyor. Bu noktada yazar, önemli bir noktaya parmak basıyor: “Ülkemizdeki şirketler, işler büyüdükçe sadece nakit akışıyla uğraşacak ve unvanına “finansçı“ dedikleri bir elemanın arayışına girerler. Piyasada aranan bu finansçıyla, kitap boyunca adı geçecek olan finansçının, isim benzerliği dışında bir alakası yoktur. Şirketlerin adına “finansçı“ diyerek aradıkları bu eleman için “nakit akış yöneticisi“ unvanı daha uygun olacaktır. Finansçıya ağırlıklı olarak “para bulan“ veya “eldeki parayı idare eden“ kişi olarak bakmak doğru değildir. Finansçının asli görevi para bulmak değil, iyi bir finansal yönetim sistemi kurmak ve bu sistemi işleterek çalıştığı şirketi ekonomik katma değer yaratan bir konuma getirmektir. Parayı bulduracak olan finansçı değil, şirketin geldiği ve gelmeyi hedeflediği konumdur.“

İkinci bölüm: “Finansal Tablolar ve Şifreleri“nde, finansal tablolara giriş yapılıyor. Bilançonun ne ifade ettiği ve bilanço içerisinde yer alan başlıkların ne anlama geldiği açıklanıyor. Üçüncü bölümde bu finansal tabloların analizine yer veriliyor. Bilanço analizi ve bilanço içerisinde yer alan çeşitli oran ve süre hesaplamaları yapılıyor. İkinci ve üçüncü bölümler daha teknik bilgiler içeriyor.

Dördüncü bölümde, finansa ve finansçılığa dair oldukça önem arz eden bir konu olan “Nakit Akış Yönetimi“ ele alınıyor. Şirketler, nakit akışlarını doğru yönetemediklerinde, faaliyetlerini sürdürmekte zorluk çekerler. Nakit akışı yanlış yönetilmeye devam ederse, ilerleyen süreçlerde iflasa sürüklenebilirler. Bu bölümde, doğru bir nakit akış yönetimi nasıl olmalı, nakit akışının “yönetim süreci“ nasıl ilerlemeli gibi konular, bazı örnekler ve maddeler üzerinden açıklanıyor. Önemli tavsiyeler veriliyor.

Beşinci bölüm, bir önceki bölüm gibi yine yüksek bir öneme sahip “Bütçe Planlama ve Raporlama“ üzerinden devam ediyor. Şirketlerin, bütçe planlaması yapmadan ilerlemeleri, hedefsiz çalışmalarına neden olur. Bu yüzden, bütçe planlaması yapmak ve bu süreci doğru bir şekilde yönetebilmek şirketler adına oldukça önem taşır. Fakat, bu aşamada dikkat edilmesi gerekilen önemli bir nokta vardır o da şudur ki: “gerçekçi olmayan hedefler“ ile bütçe planlaması yapmaktır. Yüksek hedefler ile oluşturulan bir bütçe, ilerde bu beklentilerin karşılanmadığı durumda herhangi bir anlam ifade etmeyecektir. Bu durumun farkında olarak daha gerçekçi bir bütçe planlaması yapmak, şirketler için daha sağlıklı olacaktır. Bu bölümde, bütçe yapmanın sadece “rakamlara yönelik bir beklenti“ olmadığını ve gerçekçi hedefler doğrultusunda bir bütçe yapmanın öneminden bahsediliyor. Bütçe süreci içerisinde izlenecek yollara ve başvurulacak kaynaklara yer veriliyor.

Varlıkların Finansmanı“nın ele alındığı altıncı bölümde, şirketlerin sahip olduğu varlıkların finansmanını nasıl sağlayabilecekleri anlatılıyor. Finansman sağlanması konusunda ortaya; Birinci Grup Kaynaklar ve İkinci Grup Kaynaklar çıkmaktadır. Birinci Grup Kaynaklar; bankalardan kredi kullandırılması, faktoring şirketlerine başvurulması ve tahvil-bono ihracı gibi finansal borçları kapsayan kaynakları kapsamaktadır. İkinci Grup Kaynaklar ise, şirket hisselerinin bir bölümünün halka arz edilmesi, stratejik ya da finansal bir ortağa satışı yani şirketin özkaynaklarının genişlemesi yoluyla elde edilen kaynaklardır. Bu noktada, yine finansçılara büyük bir görev düşüyor. Şirketin sağlam bir finans kadrosuna sahip olması, finans kadrosunun sahip olduğu bilgi birikimi, mevzuata hakim olması, finansal duruma ve şartlara göre nasıl hareket etmesi gerektiği gibi noktalar oldukça önem arz ediyor.

Yatırım Değerlendirmesi“ni ele alan yedinci bölümde, yapılan yatırımların değerlendirilmesi sürecinde çeşitli metotların olduğu, hangi metotun ne işe yaradığı ve bu metotların hesaplama formülleri üzerinden çeşitli örnekler verilmektedir. Finansal operasyon süreci içerisinde yatırım yapmak ve bu operasyonu yönetebilmek, geleceğe yönelik çok sayıda varsayımın olmasından dolayı belirsizliklerin yani risklerin olduğu anlamına gelmektedir.

Şirketler, finansal açıdan çeşitli riskler altındadır. Hammadde fiyat riski, tahsilat riski, kur riski ve faiz riski, bu risk çeşitleri arasında gösterilebilir. Bu risklerin tanınması ve yönetiminde izlenecek yolların saptanması, risklerden minimum şekilde etkilenmek adına önem taşımaktadır. Sahip olunan risklerin farkında olunarak yönetilmeye çalışılması, “Finansal Risk Yönetimi“ başlığı altında sekizinci bölümde incelenmiştir. Son bölümde ise, “Türkiye’de Şirketlerin Finansal Yönetim Sistemindeki Sorunlar“ maddeler şeklinde ele alınarak “Genel Değerlendirme“ yapılmaktadır.

Yazımızın başında belirtmiş olduğumuz üzere, S. Can Karaşıklı’nın uzun yıllar boyunca finans sektörünün içerisinde yer alması, üniversitede ders vermesi ve daha sonrasında danışmanlık görevlerinde bulunması sonucunda kaleme almış olduğu, “Ona Ne Danışacağız ki?“ ve “Bana İyi Bir Finansçı Bulun!“ kitapları büyük bir tecrübe ve bilgi birikimi içermektedir. Yayımlandıktan sonraki süreç içerisinde, okurlar tarafından oldukça beğeni toplamıştır. “Ona Ne Danışacağız ki?“ kitabında olduğu gibi, “Bana İyi Bir Finansçı Bulun!“ kitabının satışından kendisine düşen gelirin tamamını yine “Yuvam Dünya” derneğine bağışlayacağını belirtmiştir.

S. Can Karaşıklı, Vakıfbank’ın sponsorluğuyla düzenlenen Platin İş Kitapları Ödülleri 2023 Yılının En İyi Liderlik ve Yönetim Kitabı Ödülü’nü yazmış olduğu Bana İyi Bir Finansçı Bulun eseriyle almaya hak kazanmıştır.

Bana İyi Bir Finansçı Bulun, kitabın içerisinde yer alan bölümler ve işlenen konular bakımından oldukça önemli ve değerli bir eser. İşlediği konuları herkesin anlayabileceği şekilde, sade ve net bir biçimde ele alması, finansa yeni başlayacakların yanı sıra, hali hazırda finansın içerisinde bulunanlara da katkıda bulunabilecek türden bir kitap olması Bana İyi Finansçı Bulun’u önemli ve değerli kılıyor. Finansçı olma sürecinde yolun başında olanların veya daha iyi bir finansçı olmak isteyenlerin kitaplığında bulundurması oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca, benzer konuları ele alan bir kitap arayışındaysanız, Finansa Yeni Başlayanlar İçin 5 Kitap Önerisi içeriğimize de göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu