Finans

Arbitraj Nedir? Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj, finansal piyasalarda oluşan fiyat farklılıklarından faydalanarak kazanç elde etmek için yapılan alım satım yöntemidir. Hisse senetleri, döviz kurları, emtialar (altın, gümüş, petrol vb.), kripto paralar ve daha birçok yatırım aracında arbitraj yöntemi kullanılabilir. Doğru tespit edilip uygulandığında, yatırımcılara ve traderlara (alım satım ile uğraşan kişi) oldukça düşük riskle veya risksiz bir şekilde kazanç fırsatı sunmaktadır.

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj nasıl yapılır sorusunun cevabını, kripto paralar üzerinden bir örnekle açıklamaya çalışalım.

Diyelim ki Bitcoin (BTC), iki farklı kripto para borsasında farklı fiyatlardan işlem görüyor.

1. Borsa A: 1 BTC = 50.000 USD

2. Borsa B: 1 BTC = 50.100 USD

Bu durumda, Bitcoin’in Borsa A’da daha düşük bir fiyattan satıldığını, Borsa B’de ise daha yüksek bir fiyattan işlem gördüğünü fark ediyorsunuz. Peki, bu durumu fark ettiğinizde, arbitraj fırsatını değerlendirmek için nasıl bir yol izlemelisiniz?

  • İlk olarak, fiyatı Borsa B’ye göre daha düşük olan Borsa A’dan Bitcoin alımı yaparsınız.
  • Borsa A’dan satın aldığınız BTC’yi Borsa B’ye transfer edersiniz.
  • Borsa B’ye transfer ettiğiniz BTC’yi daha yüksek bir fiyattan satarsınız.

Eğer, 50.000 USD değerinde Bitcoin alımı yapmış ve bu arbitraj fırsatını değerlendirmiş olsaydınız, bu işlemden elde edeceğiniz kazanç: 50.100 USD – 50.000 USD = 100 USD olacaktır (transfer ve işlem ücretleri hariç).

Arbitraj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar Nelerdir?

  1. Transfer Süresi: Kripto para veya menkul kıymet transferleri belirli bir zaman alabilir, bu zaman duruma göre kısa veya uzun sürebilir. Bu süreç içerisinde fiyat farkları kapanabilir ve bu da arbitraj yapma fırsatını cazip kılmaz.
  2. Transfer Ücretleri: Elinizde olan varlığı transfer ederken, bu işlemden dolayı tarafınıza bir transfer ücreti kesilir. Küçük miktarlarda arbitraj yapıyorsanız, bu ücrete dikkat etmelisiniz çünkü elde edeceğiniz kazancınızı törpüleyebilir.
  3. Likidite: Varlığı transfer ettikten sonra aktarım yaptığınız finansal piyasada yeterli likidite olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Likiditesi düşük piyasalarda yüksek bir miktarda alım ya da satım işlemi yapmak istiyorsanız, bu işlemin piyasayı nasıl etkileyeceğini göz önünde bulundurmalısınız.
  4. Volatilite: Finansal piyasalar dalgalıdır ve anlık haber akışlarına karşın hassastır. Arbitraj işlemi sırasında fiyatların anlık olarak hızla değişebileceğini ve beklenmedik kayıplar yaşanabileceğini unutmamak gerekir.

Yazımızın başında bahsetmiş olduğumuz üzere, arbitraj her ne kadar düşük riskli veya risksiz kazanç fırsatı sunuyor olsa da, arbitraj işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekilen hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Transfer süresi ve ücretleri nedeniyle kârın bir kısmı azalabilir, ancak arbitraj fırsatları doğru zamanlamayla yine de kazançlı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu