Kitaplık

Acemi Finansçının Günlüğü | Kitap Öneri ve İncelemesi #3

Dr. İlknur Üner’in kaleme almış olduğu Acemi Finansçının Günlüğü, Cinius Yayınları tarafından 2017 yılında yayımlanmıştır. Kitap, 161 sayfadan oluşmaktadır. Daha önce sitemizde paylaştığımız Finansla İlgilenenler ve Finansçılar İçin 10 Roman Önerisi içeriğimizde yer alan Acemi Finansçının Günlüğü, üniversiteden yeni mezun olmuş bir gencin büyük bir umut ve hayal ile iş hayatına adım atma sürecini ve daha sonrasında karşılaşacağı zorlukları ve hayal kırıklıklarını konu edinen hayat hikâyesini anlatmaktadır. Kitabın yazarı Dr. İlknur Üner, finans ile ilgili konuları “hikâye“ tarzında anlatmayı tercih ettiğini belirterek, kendisini de “finansal hikâye anlatıcısı“ olarak tanımlamaktadır. Acemi Finansçının Günlüğü kitabının haricinde “Türev Ürünlerin Gizli Doğası“ isminde kaleme aldığı bir başka eseri de mevcuttur.

Geleceğine dair içinde büyük hayaller barındıran acemi finansçımız, üniversiteden yeni mezun olmuş ve borsa işlemlerinin gerçekleşmesine aracılık eden bir kurumda oldukça heyecanlı bir şekilde işe başlamıştır. İşe yeni başlamış olmasının verdiği enerji ve hevesle çalışmaya başlayan acemi finansçımız, “müşteri ilişkileri asistanı“ olarak kariyerine adım atmıştır fakat hayali, gelecekte büyük paralar yönetebileceği “portföy yöneticisi“ olmaktır.

İşe başlamış olmasının üzerinden 6 ay geçtikten sonra terfi alarak “müşteri ilişkileri uzmanı“ olmuştur. Hayalindeki portföy yöneticiliğine oldukça az kaldığını düşünen acemi finansçımız, çalışmaya başlamasının üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır. Acemi finansçımız, müşterilerin hesap açılışlarına yardımcı olmakta, sözleşmeleri klasörlemekte, müşterilerin EFT, havale talimatlarını yapmakta ve akşamları banka ekstrelerini tutturmakta olup geceleri oldukça geç saatlere kadar çalışmaktadır. Gelecekte kendini gördüğü nokta ile şu anda yaptığı iş arasında hiçbir ortak nokta bulunmamaktadır. Kariyeri beklediği şekilde ilerlememiş, gerçeklerle yüz yüze gelmiştir.

İşe başlamasının üzerinden iki yıldan daha uzun bir süre geçmesine rağmen, acemi finansçı kariyerine hâlâ istediği şekilde devam edememektedir. Bu konu oldukça canını sıkmış ve müdürüyle konuşması gerektiğinin farkına varmıştır. Müdürüyle görüşmesi sonucunda herhangi olumlu bir sonuç elde edemeyen acemi finansçımız, soluğu istifa etmekte ve başka bir şirkette çalışmakta bulmuştur. Çalıştığı şirketten ayrılarak, aynı sektörde faaliyet gösteren bir başka aracı kurumda çalışmaya başlamıştır.

Nihayet; yeni iş, yeni heyecan, yeni fırsatlar, yeni umutlar…“ diyerek yeni bir başlangıç yapan acemi finansçımız, oldukça heyecanlıdır. İlk iş deneyimindeki hislerini taşıyarak, hedeflediği kariyer basamaklarını bu sefer tırmanacağını düşünerek yeni bir yolculuğa çıkmıştır. Yeni işine adım atmasının üzerinden 6 ay geçmesinin ardından, burada yaptığı işlerin de bir önceki işiyle benzer olduğunun farkına varmış: “Altı aydır müşteri sözleşmeleri ile boğuşmaktan başka bir şey yapamadım. Ben ileriye gideceğimi düşünürken geriye gitmişim meğer. Bildiklerimi bile unutacağım yakında.“ acemiliğinin peşini bir türlü bırakmadığından dolayı hayıflanmıştır. Aradığını bu kurumda da bulamayan acemi finansçımız, iş hayatına başlamasının üzerinden 4 yıldan uzun bir süre geçmesinin ardından, bazı gerçekleri kabul etmiştir.

Acemi Finansçının Günlüğü, hikâyemizin ana karakteri “acemi finansçı“ gencimizin, iş hayatına yeni başlamasının üzerine tuttuğu bir günlük olmasının yanı sıra, sayfa aralarında finansal hikâyeler ve konuların da yer aldığı bir eser. Bu kitap, üniversiteden yeni mezun olmuş bir gencin tuttuğu günlüğün haricinde, ilginç finansal hikâyelerin anlatıldığı ve çeşitli finansal konular hakkında bilgiler verici şekilde ilerliyor. Örneğin, sitemizde daha önce paylaştığımız Ponzi Oyunu gibi konular yer almaktadır.

Gerek iş hayatına yeni başlamış olun gerekse senelerdir iş hayatının içerisinde bulunuyor olun, bu kitapta kendinizden bir portre bulacaksınız. Acemi Finansçının Günlüğü, iş hayatında yaşamış olduğunuz birçok problemi ve kariyer yolculuğunuzda ilerlerken karşılaşmış olduğunu zorlukları yansıtması açısından herkesin kendisinden birer parça bulabileceği bir eser.

Kitabın yazarı Dr. İlknur Üner, yirmi yılı aşkın bir süredir finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlarda çeşitli görevlerde yer almıştır. Yazımızın başında belirttiğimiz üzere, kendisini “finansal hikâye anlatıcısı“ olarak tanımlamasının yanı sıra, her ne kadar finans konuları ders kitaplarında, akademik makalelerde konumlandırılmak istense de yazar, hikâyeleri ile finansal konuları sokaklara taşımak, leblebi tozu tadı bırakan, güldüren, düşündüren hikâye hâline getirmek üzere yola çıkmıştır.

Uzun yıllar boyunca finans sektörünün içerisinde yer alması sonucunda sahip olduğu büyük bir tecrübeyi kitabında yansıtmış, bu da kitabın oldukça akıcı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmuştur. 161 sayfadan oluşan Acemi Finansçının Günlüğü, okuma hızınıza göre değişmekle birlikte bir günde dahi bitirebileceğiniz bir kitap. Ayrıca, Dr. İlknur Üner’in kitabın içerisinde yer vermiş olduğu önemli kitap önerilerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu