Kitaplık

Para, Güç ve Entrika: Finans Temalı 8 Sürükleyici Roman Önerisi

Geçtiğimiz sene, sitemizde önce “Ekonomi Okumayı Sevenler İçin 8 Roman Önerisi“ isimli içeriğimizi yayınlamamızın ardından “Finansla İlgilenenler ve Finansçılar İçin 10 Roman Önerisi“ isimli içeriğimizi paylaşmıştık. Sitemizde bu içerikleri paylaşmamızın ardından, bu öneri listelerimiz oldukça beğenildi ve en çok incelenen içeriklerimizden oldu. Bu kitap öneri listemizde ise, bu sene içerisinde yayınlanmış ve geçtiğimiz öneri içeriklerimizde yer veremediğimiz kitaplara yer vermek istedik. Ayrıca, daha fazla kitap öneri ve incelemesi için sitemizin kitaplık bölümünü inceleyebilirsiniz.

1. Finansçı: Borsayı, Kapitalizmi Anlamanızı Sağlayacak Roman

Theodore Dreiser tarafından 1912 yılında kaleme alınan “The Financier“ romanı, geçtiğimiz ay Dorlion Yayınları tarafından “Finansçı“ ismiyle yayınlandı. 632 sayfadan oluşan ve oldukça sürükleyici bir yapıya sahip roman, Frank Cowperwood isimli başkarakterin hayatını anlatır. Frank Cowperwood, küçük yaşlardan itibaren gelecek vadeden, başarılı ve zeki bir finansçıdır. Finans dünyasında yükselmek ve zengin olmak için takip ettiği yol, yüksek riskler barındırmaktadır ve ahlaki açıdan tartışmalıdır. Finansçı romanı, Frank Cowperwood’un finans dünyasında nasıl zirveye çıktığını, servet ve güç elde etmek için yapmış olduğu etik dışı davranışları, bu yanlış davranışlarının bedelini ödemesini ve sonucunda çöküşünü anlatır.

2. Finansçı: Riskli Bir Şirket Nasıl Lider Bir Şirket Oldu? (Finansal Yönetim Romanı)

Finansal yönetim alanında kaleme alınan roman, bir şirketin finansal sorunlarıyla nasıl baş ettiğini, bu sorunların üstesinden gelerek, riskli bir konumdan lider bir konuma yükselmesini konu ediyor. Kitabın yazarı Prof. Dr. Osman Okka, akademik hayatında 55. yılını geride bırakmıştır. Uzun yıllar boyunca elde ettiği bilgi birikimi ve tecrübesini, “insan“ ve “finans“ kavramlarıyla birleştirerek roman olarak okuyuculara sunuyor.

3. Wall Street Kurdu – Para Avcısı

Jordan Belfort tarafından kaleme alınan ve ilk olarak 2007 yılında “The Wolf of Wall Street“ ismiyle yayınlanan kitap, Türkçeye 2014 yılında çevrilmiş ve “Wall Street Kurdu“ adıyla yayımlanmıştır. Yazar Jordan Belfort’un kendi hayat hikâyesini anlatan kitap, otobiyografi türündedir. Belfort’un borsa dünyasındaki hızlı yükselişini, karmaşa ve lüks içinde geçen çalkantılı yaşamını, içinde bulunduğu yasadışı faaliyetleri ve nihayetinde çöküşünü konu edinir. Kitap, yayınlandığı 2007 yılından itibaren oldukça ilgi gördü ve beğenildi. Filme uyarlanarak, 2013 yılında “The Wolf of Wall Street“ ismiyle sinemalarda gösterime girdi. Martin Scorsese tarafından yönetilen filmde, Jordan Belfort karakterini Leonardo DiCaprio canlandırmıştır.

4. Çirkin Amerikalılar

Gerçek bir hikâyeden esinlenilerek Ben Mezrich tarafından kaleme alınan ve kitaba uyarlanan Çirkin Amerikalılar, Princeton mezunu John Malcolm’un finans dünyasında başından geçenleri konu alır. Ivy League mezunu Malcolm, günün birinde Japonya’dan iş teklifi alır. İş teklifini kabul ederek, Japon finans piyasalarında çalışmak üzere Japonya’ya taşınır. Burada, kendisi gibi Japon kültürüne yabancı borsacılar ile çalışmaya başlar ve borsadan yüksek kazançlar elde etmenin yollarını arar. Kitap, Malcolm’un bir yandan Japon kültürüne ve finans dünyasına adapte olmaya çalışmasını, diğer yandan Japon piyasalarında dönen yüksek riskli işlemleri ve manipülasyonları ele alır.

5. Amerikan Sapığı

Bret Easton Ellis tarafından yazılmış “American Psycho“ romanı ilk olarak 1991 yılında ABD’de yayımlandı. Kitap, Türkçeye ilk kez 2006 yılında çevrildi ve “Amerikan Sapığı“ ismiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Patrick Bateman, yakışıklı, zengin, dış görünüşüne ve giyimine oldukça önem veren, sık sık pahalı ve lüks restoranlara giden ve New York’ta bir şirkette yatırım bankacılığı alanında çalışan bir kişidir. İş hayatında normal bir kişi gibi görünse de, geceleri içindeki psikopat açığa çıkmaktadır. 1980’li yılların Amerika’sında geçen roman, Patrick Bateman isimli başkahramanın hayatı üzerinden, Wall Street kültürünü ve tüketim çılgınlığını sert bir şekilde eleştirmektedir. Kitabın film uyarlaması, 2000 yılında vizyona girmiştir. Mary Harron tarafından yönetilen filmde, Patrick Bateman karakterini başrolde Christian Bale canlandırmıştır.

6. Para: Bir İntihar Mektubu

Martin Amis’in 1984 yılında yayımlanan “Para“ romanı, ilk filmini çekmek üzere New York’a davet edilen John Self‘in hikâyesini anlatıyor. Romanın başkarakteri John Self, Londra ve New York arasında gidip gelen bir film oyuncusudur. Hayatı aşırılıklar içerisinde geçen John Self, alkol, uyuşturucu ve fast food bağımlısıdır. Çok yemek yer, çok para harcar, aşırı bir tüketim içerisindedir. Film hazırlıklarının yapıldığı süreçte esas kaygısı sanat değil, daha fazla para kazanmaktır. Hayatını hızlı para kazanmak ve daha fazla haz elde etmek üzerine kurmuştur. Bu yaşam tarzı, finansal, psikolojik ve ahlaki yönden çöküşüne yol açar. Kitabın yazarı Martin Amis, başkarakter John Self üzerinden para odaklı bir yaşamın nasıl bir çöküşe yol açabileceğini ele alır.

7. Wall Street Kızı

Dünyanın finans merkezi olarak kabul edilen Wall Street’in rekabetçi ortamında kendine yer edinmeye çalışan başkarakter, diğer bir yandan kişisel ilişkisini sürdürmeye çalışmaktadır. Frederick Orin Bartlett tarafından kaleme alınan “Wall Street Kızı“ romanı, iş dünyasının zorlukları, kişisel ilişkiler ve ahlaki seçimler arasında sıkışan başkarakterin hikâyesini anlatırken, Wall Street’in dönemin toplumundaki yerini ve insan ilişkilerine etkisini de vurgular. Romantizmin ve iş hayatının harmanlandığı bir roman olarak karşımıza çıkmaktadır.

8. Dümenci

Dünyanın sahip olduğu mevcut internet altyapısını devrim niteliğinde değiştiren yeni bir teknoloji ortaya çıkar. Bu teknoloji, kullanıcıların bilgiye erişimini ve kullanımlarını tamamen değiştirme potansiyeline sahiptir. “Dümenci“ romanı, bu teknolojiye sahip olmak isteyen şirketler, hükümetler ve bireyler arasındaki mücadeleye odaklanırken, Wall Street, finans dünyası, teknoloji sektörü ve güç mücadeleleri gibi konular üzerinde duruyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu