Tinder Avcısı | Belgesel Öneri ve İncelemesi #5
2022 yılında Netflix platformu üzerinden yayınlanan Tinder Avcısı (İngilizce The Tinder Swindler), tanışma uygulaması Tinder üzerinden tanıştığı kadınları dolandıran Simon Leviev’in gerçek hikayesini konu edinen İngiliz yapımı belgesel. 1 saat 54 dakikadan oluşan belgeselin fragman videosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Tinder, insanların birbirleriyle tanışmak için kullandığı sosyalleşme ve flört uygulamasıdır. Bu uygulamada beğendiğiniz kişi, eğer sizi beğenirse onunla eşleşir ve konuşmaya başlarsınız. Belgeselin başrolünde yer alan dolandırıcı Simon Leviev, mağdur ettiği kadınlar ile Tinder uygulaması üzerinden eşleşir ve konuşmaya başlar. Kadınlara olduğundan farklı bir imaj çizen Simon Leviev, kendisini elmas, pırlanta ve mücevher satan LLD Diamonds isimli şirketin CEO’su ve İsrail asıllı Rus milyarder Lev Leviev‘in oğlu olarak tanıtır.
Gerçekte ise böyle bir durum söz konusu değildir. Asıl ismi, Shimon Yehuda Hayut olan dolandırıcı, İsrail’de yaşadığı zamanlarda hırsızlıktan ve dolandırıcılıktan aranılan bir suçludur. Hayut, kimlikteki ismini Simon Leviev olarak değiştirir ve bu ismi kullanmaya başlar. İsmini değiştirerek yeni bir kimliğe sahip olan Hayut, sahte bir pasaportla Finlandiya’ya gider ve üç Finli kadını dolandırmaktan dolayı üç yıl hapis cezasına çarptırılır.
Avrupa’nın farklı ülkelerinde dolandırıcılıklarına devam eden Simon, bunun için Tinder uygulamasını kullanmaya devam etti. Simon, profilinde ünlü ve iş insanı rolüne bürünüyordu. Özel jetler, lüks oteller, ünlü giyim markaları, süper spor arabalar onun dolandırıcılığını sürdürebilmesi için hepsi birer gösterişti. Gerçek olmayan fakat kadınların gözünü boyadığı bu ”sahte” hayat sayesinde kendisini çok kolay bir şekilde pazarlayabiliyordu. Yeni tanıştığı kadınlarla ilk buluşmalarını, bulunduğu şehrin en lüks otellerinde geçiriyor, özel jetiyle farklı bir ülkeye gitmeyi davet ediyor ve yaşadığı oldukça lüks hayatı kadınlara göstererek onları etkilemeye çalışıyordu. Bu sayede, kadınlara güven aşılıyordu.
Kendisini elmas sektöründe bir iş insanı olarak tanıtan Simon, sözde düşmanlara sahip olduğunu ve ona saldırmaya çalıştıklarını, bu yüzden ”güvenlik problemleri” yaşadığını söylüyordu. Hatta, bir de yakın koruması vardı. Yeni tanıştığı kadınlarla bir süre sohbetini ilerletmesinin ardından yaşamış olduğu ”güvenlik problemleri” sebebiyle borç para almaya başlıyordu. Başlangıçta aldığı borçları ödeyerek, kadınlara daha fazla güven aşılayan Simon, her defasında miktarı artırarak borç almaya devam ediyordu.
Bu noktada, dikkat edilmesi gerekilen husus ise Simon her borç aldığı bir kadın ile bir diğer kadını etkilemeye devam ediyordu. Aslında, ona borç veren her bir kadın bir diğer kadın ile iletişimini sürdürmesini ve ondan da borç almasına yardımcı olarak başka bir kadını etkilemesini sağlıyordu. Yani, kendi içerisinde bir ponzi sistemi yaratmıştı. Daha önce sitemizde paylaşmış olduğumuz Ponzi Sistemi Nedir? Nasıl Çalışmaktadır? isimli yazımızda da bir örnek üzerinden bahsetmiş olduğumuz üzere, karakteristik özelliklere sahip ponzi sistemi, sonsuza kadar sürdürülemez ve mutlaka bir gün çökmeye mahkumdur.
Cecilie Fjellhøy, dolandırıldığını fark ettikten sonra harekete geçmeye karar verir. Simon’un kendisini kandırıp büyük miktarda para aldığını anladıktan sonra, borç batağının içerisinde oldukça zor bir duruma düşer ve çareyi başından geçen bu olayı gazetecilere anlatmakta bulur. Bu süreçte, Leviev’in dolandırdığı diğer kadınlar da bu çabayı destekledi ve olayın medyaya taşınmasını sağladılar.
Leviev’in kurmuş olduğu dolandırıcılık sisteminin ortaya çıkartılmasında en büyük rolü Norveç gazetesi Verdens Gang (VG) oynadı. Gazete, Leviev’in faaliyetlerini araştırarak oldukça detaylı bir haber yaptı. Leviev’in kullandığı sahte kimlikleri, dolandırıcılık yöntemlerini ve dolandırdığı kadınların yaşadığı zorlukları dünya çapında gözler önüne serdi. Haber yayınlandıktan kısa bir süre içerisinde sosyal medyada yayılmaya başladı. İnsanlar Leviev’in dolandırıcılık hikayesini büyük bir şaşkınlıkla karşılayarak paylaştı ve böylece tüm dünyada tanınan bir figür haline geldi. Simon Leviev’in yüzü ve sahte kimliği dünya genelinde haber olduktan sonra, onun bu dolandırıcılık yöntemlerini sürdürmesi imkansız hale geldi. O, artık dünya tarafından tanınan ünlü bir dolandırıcıydı. Dolayısıyla, aynı şekilde kadınları etkileyip dolandırmaya devam etmesi pek mümkün olmadı.
2019 yılında Yunanistan’da sahte kimlik kullanmaktan dolayı tutuklanan Simon Leviev, İsrail’e iade edildi. İsrail’de işlediği suçlar nedeniyle aranıyordu ve 2019 yılında yargılandı. Sahte çekler yazmak ve diğer dolandırıcılık faaliyetleri gibi çeşitli suçlardan dolayı suçlu bulundu ve İsrail’de 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, iyi halden dolayı sadece 5 ay hapis yattı ve 2020’de serbest bırakıldı. Simon Leviev, 2020’de hapisten çıktıktan sonra halen serbesttir ve yasal olarak özgürdür.
Serbest bırakılmasının ardından, sosyal medyada aktif olarak paylaşım yapmaya devam eden Simon Leviev, ismini taşıyan bir danışmanlık şirketi kurdu. Kendisini ”girişimci” ve ”iş adamı” olarak tanıtan Leviev, ”yaşam tarzı”, ”flört”, ”motivasyon” gibi konular hakkında insanlara danışmanlık veriyor ve konuşmalar yapıyor. Ayrıca, yakın zamanda yayınladığı kitabında, Tinder Avcısı’nın kendi açısından hikayesini anlatıyor.
Simon Leviev’in, belgeselde yer alan kadınlar da dahil olmak üzere, birçok kadını toplamda yaklaşık 10 milyon dolar dolandırdığı tahmin edilmektedir. Bu para, Leviev’in lüks yaşam tarzını finanse etmek ve dolandırıcılık faaliyetlerini sürdürmek için kullanıldı. Yazımızda da bahsetmiş olduğumuz üzere, Tinder uygulaması üzerinden kendi ponzi sistemini kuran Leviev, sohbetini ilerlettiği her bir kadını borçlandırması sayesinde diğer kadınları etkileyebiliyordu. Aslında, tanışmış olduğu her yeni kadın, bir diğer kadın ile tanışabilmesi konusunda Leviev’i finanse ediyordu. Ponzi Sistemini Daha İyi Anlayabilmek İçin 4 Belgesel Önerisi içeriğimizde yer alan Tinder Avcısı belgeseli aynı zamanda, Netflix Üzerinden İzleyebileceğiniz Ekonomi ve Finans Alanında 20 Belgesel içeriğimizde paylaşmış olduğumuz listede de yer alıyordu. Daha fazla öneri ve inceleme için sitemizin belgesel bölümünü takip edebilirsiniz.